plukken uit de tuin

Wat is er mooier dan bloemen plukken in je eigen tuin. Voor mij is dat in ieder geval één van de rijkdommen van het hebben van een eigen tuin. Plukgeluk!

Zelf heb ik, naast mijn siertuin, ook nog zo’n tien vierkante meter aan pluktuin. Een pluktuin is eigenlijk een productietuin, gericht op oogst net als in een groentetuin. Alleen bestaat deze oogst niet uit groentes maar uit bloemen.

De wintermaanden zijn bij uitstek geschikt om een zaaiplan te maken en denk hierbij aan kleur, vorm, hoogte en bloeitijd alsook aan aantrekkelijkheid voor insecten.  Planten worden, zo vanaf maart/april,  binnen in kweekbakjes voorgezaaid en daarnaast ook in de volle grond. Doorgaans zijn planten die in de volle grond worden gezaaid wat steviger, maar sommige eenjarigen kunnen niet anders dan in een beschermde omgeving en vooral warme temperatuur ontkiemen. En dan zit er niets anders op om ze thuis op de vensterbank of in een kas voor te zaaien.

Om ook in het voorjaar al wat te kunnen plukken plant ik in oktober/november bollen van tulpen, narcissen en blauwe druifjes, zodat er al vroeg kleur is de pluktuin is. Want het is wel zo dat er eigenlijk vanaf juni pas echt goed geplukt kan worden, daarvoor zijn de planten nog niet groot genoeg en is er nog weinig bloei.

Eenjarigen kennen, vanaf het moment  dat ze bloeien, een lang bloeiseizoen en het plukken van de bloemen stimuleert de bloei vaak goed. Zo maakt bijvoorbeeld de Cosmea steeds nieuwe knoppen als de uitgekomen bloem eruit wordt geplukt of geknipt.

Dit gaat ook op voor de Dahlia. Hoewel geen eenjarige plant, stimuleert het knippen van de bloemen van de Dahlia, de vorming van nieuwe knoppen. De Dahlia vormt een knol en kan helaas niet goed tegen strenge vorst. De dahliaknol is, eenmaal opgegraven na een eerste nachtvorst, goed over te houden op een vorstvrije koele plek. Het volgende jaar, nadat de kans op nachtvorst is verdwenen, kan de dahliaknol weer worden geplant.

Ook een aantal vaste planten die een lang bloeiseizoen hebben, zoals Helenium en Verbena zijn een aanwinst.

Crocosmia en Helenium hebben een lange vaasduur

Cosmea, Ammi majus en Gladiolus papilio ‘Ruby’ in de pluktuin

Coreopsis is een eenjarige die ook goed in de pluktuin past.

een donkerrode DahliaDahlia’s kunnen in de pluktuin eigenlijk niet ontbreken. Het knippen van een bloem bevordert nieuwe bloemknoppen. Win win dus!